Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2015.04.29. 21:30 lhi

Egyszerű zöldteás (matcha) vajas keksz

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: ázsia vega tea svájc keksz zöldtea matcha édes sütemények

zoldteas_keksz.jpgHozzávalók: 
175 g vaj vagy margarin
80 porcukor
1 csipet só
kb. 1/2 citrom leve
kb. 3-4 kk púpos zöldtea-por (matcha)
késhegynyi sütőpor (elhagyható)
250 g liszt
pár ek krisztálycukor "kéregnek" (elhagyható)

Ez a tojásmentes teasütemény Svájcban "sablés" néven fut, de hagyományosan persze nem zöldteával ízesítik, hanem vaníliás cukorral, citrommal vagy naranccsal. Viszonylag maceramentes és gyors, főleg, ha robotgéppel készítjük (ha nincs, (műanyag) fakanállal dolgozzunk), és ha nem a teás verziót választjuk, jó eséllyel minden hozzávaló megvan otthon (szóval spontán vasárnapi keksz KDNP uralta időkre). 
- Kikeverjük a szobahőmérsékletű (de nem megolvadt!) vajat a cukorral és a citromlével. 
- Rádobjuk a lisztet, a sót, a sütőport és a teaport, és gyorsan összekeverjük az egészet, amíg össze nem áll homogén masszává. 
- 2 rudat formázunk, ezeket becsomaguljuk alufóliába és betesszük a hűtőbe (legalább 1 órára, de pár napig is eláll, és akár le is fagyaszthatjuk). 
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 
- Elővesszük a rudakat, megforgatjuk a cukorban (de nem taperolgatjuk hosszasan), késsel kb. centisre felszeleteljük, sütőpapíros tepsire tesszük a tallérokat és betoljuk a sütőbe. Kb. negyed óra alatt sül meg és kb. 50 db 3 cm átmérőjű keksz lesz belőle. 

Fontos:
- Ne gyúrjuk agyon a tésztát (és ne hagyjuk a vajat túlságosan megmelegedni), mert megkeményedik a tészta. 
- Amikor a tepsit a sütőbe toljuk, a nyers keksz hideg legyen, a sütő pedig forró, hogy ne folyjon szét az egész. 
- A zöldtea-por egy japán cucc ("matcha", ebből "mat"="őrölt", "cha" (csá)="tea" (japánul is, kínaiul is)), ennek megfelelően leginkább Ázsia-boltokban szerezhető be (pl. Bp-en a Fővám téri csarnok mellettiben). Adagolása persze a konkrét teától függ és ízlés kérdése. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása