Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2017.10.01. 14:35 lhi

Focaccia-pogácsa (tejtermék-mentes olaszos pogácsa)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: laktózmentes vegán sós sütemények mediterrán ételek bulikaja sütőből nagyon egyszerű kaják

focaccia-pogacsa01.jpgHozzávalók: 
35 dkg liszt
fél kocka élesztő
csipet cukor
kb. 1,8 dl langyos víz
kb. 0,6 dl olívaolaj
2 kk só
1-2 szár rozmaring levelei, olívaolaj, durva szemű só

Buliba nagyon praktikus kiszerelés a pogácsa, de focacciával is akartam próbálkozni, úgyhogy összekombináltam a kettőt. A második kísérlet már egészen jó lett. 

Elkészítjük a kelt tésztát: A lisztben egy kis mélyedést alakítunk ki, beleöntünk egy szűk deci vizet, ebben feloldjuk a cuktort és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáaadjuk a sót, az olajat és a maradék vizet, és lágy tésztát gyúrunk az egészből. Letakarjuk a tésztát és egy órát kelni hagyjuk meleg helyen.
Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, a középső harmadot bekenjük kevés olívaolajjal (ha sósabb és rozmaringosabb pogácsát szeretnénk, ide is jöhet rozmaring), ráhajtjuk az egyik oldalát, ennek a tetejét szintén beolajazzuk és ráhajtjuk a másik oldalt. Kb. 1,2 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsát szaggatunk, ezek tetejét szintén beolajazzuk, majd megszórjuk durva szemű sóval sóval és rozmaringgal. Újból kelni hagyjuk kb. 20 percet (közben előmelegítjük a sütőt), majd forró sütőben megsütjük. 

Persze a rozmaringon kívül mással is ízesíthető, pl. olívapasztával, szárított paradicsommal (darabold fel, mert a pogácsaszaggató nem tudja szétvágni), akár pesztóval is ki lehetne próbálni. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása