Hozzávalók:
2 ek olaj
esetleg egy kis baconszalonna (és kevesebb olaj)
20-25 dkg darált hús (sertés vagy sertés és marha vegyesen)
1 hagyma
ha sűrített paradicsommal készítjük, kb. 2 dl víz
1 kicsi sűrített vagy 1 (normál) hámozottparadicsom-konzerv
1 darabka sárgarépa (kb. 3-4 cm)
esetleg egyéb leves(- vagy egyéb) zöldségmaradék,
esetleg 1 kk paprikakrém vagy ajvar
fejenként kb. 10 dkg spagetti
sajt (valami keményebb fajta, jobb esetben parmezán-jellegű)
só, bors
Olaszok és tiszteletbeli olaszok lapozzanak (mert nem spagettival eszik a "ragu"-t, és mert a rendes htb-mammák hajnalban kelnek, hogy sok óra alatt lassú tűzön omlóssá főzzék a cuccost). De én az Alpoktól északra szocializálódtam.
1. Ha sietünk, azzal kezdjük, hogy feltesszük a spagettivizet forrni. Ha ráérünk, a szósszal kezdjük és utána tesszük fel a vizet, hogy a szósz kicsit tovább főjön.
2. Az olajban (kiengedjük a kockára vágott baconszeletet és) alaposan megpirítjuk a húst úgy, hogy közben morzsásra cincáljuk, majd hozzádobjuk a pirítás közben felkockázott hagymát. Míg ez is pirul, meghámozzuk a sárgarépadarabot, majd a sajtreszelőn belereszeljük a lábosba. Ha van egyéb zöldség is, kb. 1 ek-nyit belereszelünk
3. Rákaparjuk a paradicsomot és ha sűrítettet használunk, a vizet is (a paradicsom előtt mehet egy kis bormaradék is bele, ekkor a paradicsommal az alkohol elillanásáig kell várni). Megsózzuk, megborsozzuk (beletesszük a paprikakrémet/ajvart), lefedjük és kisebbre véve a tüzet hagyjuk párolni.
4. Sós vízben megfőzzük a spagettit és leöntjük róla a vizet.
5. Újabb szentségtörés: nem volt otthon parmezán, ezért a maradék eredeti emmentáliból reszeltem a kész ebédre.
(A szószból kb. 3-4 adag lesz, le is lehet fagyasztani.)