Hozzávalók:
(4 adag)
2 ek vaj
20 dkg baconszalonna, főtt tarja, kötözött sonka vagy valami hasonló húsnemű
1 nagy fej hagyma
1 nagy sárgarépa
1 szál póréhagyma
kb. 5 dkg zellergumó
10 dkg hántolt árpa
9-10 dl víz
2 babérlevél
3 db szegfűszeg
só, bors, szerecsendió
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő/liszt
Ez az egytálétel is egy "ahány ház, annyi szokás" jellegű kaja. Graubünden kantonból való, de a szomszédos osztrák tartományokban is ismerik, és minden rendes svájci hüttében lehet kapni.
- Felkockázzuk a húst, a hagymát, a sárgarépát és a zellergumót, a pórét hosszában félbevágjuk és felkarikázzuk.
- A vajon megpirítjuk a húst (ha szalonna, kisütjük belőle a zsírt) és a zöldségeket.
- Rádobjuk az árpát, azt is pirítjuk egy kicsit, leöntjük vízzel és rádobjuk a fűszereket.
- Kb. egy órát főzzük (az árpaszemek szélei szétfőnek és krémesre besűrítik a levet, de a közepe azért harapható marad). Ha nem elég sűrű, a tejszínbe lisztet keverünk és habarást készítünk, ha elég sűrű, simán ráöntjük a tejszínt és összeforraljuk.