Hozzávalók (1 tepsire):
40 dkg liszt
1 zacskó élesztő (vagy fél kocka)
1 kk só
(esetleg kb. 2 ek olaj)
kb. 3-4 dl víz
Feltét:
kb. 1 ek olaj (olívából)
1 doboz paradicsomkonzerv vagy paradicsomszósz maradéka
kb. 15 dkg mozzarella
só, bors
opcionálisan: cukkini, paprika, olívabogyó, sonka, gomba, stb.
A művelet 2 részből áll: tészta elkészítése, majd 1 órával később a pizza megsütése. Akinek erre nincs ideje, az vegyen kész tésztát a hűtőpultból.
- Egy fedéllel rendelkező műanyag tálban összekeverjük a szárított élesztőt és a sót a liszttel és a vízzel (hogy pontosan mennyi víz kell, az a liszttől függ: előbb csak 3 dl-t dobunk rá, aztán ha menet közben úgy tűnik, nem elég, apránként még lötybölünk hozzá, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk, amely szépen leválik az edény falától. A vízmennyiségről való döntéssel lehetőleg ne várjuk meg azt a pillanatot, amikor a tészta már össze van gyúrva, de túl kemény, mert ilyenkor már nagyon macerás több vizet belegyúrni). Lezárjuk a tálat a fedelével (ha nincs ilyenünk, valamivel lefedjük) és meleg helyen (a langyos radiátor ideális) kb. 1 órát kelni hagyjuk (vagy egy éjszakára a hűtőbe dobjuk és másnap folytatjuk).
(Ha friss élesztőt használunk: először a lisztet tesszük a tálba, a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe beleöntünk szűk 1 dl vizet, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, az egészet 10 percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson, hozzáadjuk a sót és elkezdjük gyúrni).
1 óra elteltével:
- begyújtjuk a sütőt (hogy minél forróbb legyen, mire a pizzát betoljuk),
- nagyon röviden átgyúrjuk a tésztát, majd kinyújtjuk (a kényelem kedvéért egy szilikonos lapon, amely egyben sütőpapírként is szolgál),
- vékonyan rákenünk (pl. ecsettel) egy kis (olíva)olajat,
- rádobunk a paradicsomkonzerv nagyobbik részét (ha egész paradicsom van benne, azt előtte a konzervdobozban szétvagdaljuk) és megsózzuk-borsozzuk, vagy ha van maradék paradicsomszószunk (akár vásárolt), azt kenjük rá (ezt már ne fűszerezzük),
- rádobjuk a többi feltétet - ezen a pizzán egy fél cukkini van, amit uborkagyaluval nyersen rászeltem, de nagyon vékony nyers padlizsánszeletekkel is finom (vigyázat, a vastag, kemény, nyers zöldség nem fog átsülni, azt előtte pár percig forrásban lévő vízben blansírozni kell, azaz félig meg kell főzni),
- a nagy lyukú reszelővel ráreszeljük a sajtot, és
betoljuk a lehetőleg nagyon forró sütőbe (olyan 240 fokot az én egyszerű régi darabom is tud, ne adjátok alább).