Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- víz
- 1 ek citromlé
- 0,5 kg cukor pontosabban ld. alább
- fűszerek (fahéj, szegfűszeg, ánizs, ilyenek), de minek elrontani a birs ízét...
1. Megpucoljuk a birsalmát: alaposan megmossuk, a szórét, ha szőrös fajta, ledörzsöljük. A gyümölcsöket feldaraboljuk (kb. 12-16 darabra), közben a hibás/foltos részeket, a kocsányt és a túloldalon a csészeleveleket eltávolítjuk (a magház maradhat).
2. Belerakjuk a gyümölcsöt egy lábosba, felöntjük vízzel és kb. egy-másfél óra alatt kis lángon puhára főzzük.
3. Éjszakára állni hagyjuk, ettől szép piros színe lesz a cuccnak.
A) Szörp:
Másnap:
- előkészítjük az üveget: felöntjük lobogóan forró vízzel,
- leszűrjük a birsről levet, lemérjük és vissza öntjük a lábosba,
- 1 literenként kb. 30 dkg cukrot teszünk hozzá,
- felforraljuk, 1-2 percet hagyjuk főni,
- forrón beletöltjük az üvegbe (amiből előzőleg kiöntöttük a vizet), amit azonnal lezárunk.
B) Lekvár:
Szintén másnap:
- előkészítjük az üvegeket,
- leszűrjük a birs levét, és szitán áttörjük a birs egy részét - minél kevesebbet, annál áttetszőbb és könnyebb lesz a zselé, vagy fordítva: minél többet, annál sűrűbb-rostosabb lesz,
- lemérjük, és 1 kg-onként kb. 50-60 dkg cukrot adunk hozzá,
- kb. 15-20 percig gyöngyözve főzzük,
- beletöltjük az üvegekbe és azonnal lezárjuk.
Kombinálva is meg lehet oldani a dolgot: a leöntött lé nagyjából szörpöt főzünk, a maradékot kiegészítjük némi áttört anyaggal és lekvárrá főzzük.