Hozzávalók (kb. 20 darab lesz belőle):
1 tábla csoki (9-10 dkg)
5 dkg vaj
6-7 dkg barna vagy fehér cukor
1 csipet só
1 tojás
2 ek kandírozott narancs (vagy csokidarab, vagy más, vagy semmi)
12 dkg liszt
1 kk sütőpor
Óvatosan felolvasztjuk a csokit a vajjal (akár tűzhelyen, akár mikróban). Hozzáadjuk a cukrot (barna cukorral puhább, fehérrel ropogósabb kekszet kapunk), a tojást és a sót, jól összekeverjük az egészet, majd hozzáadjuk a narancsot és a lisztet a sütőporral.
Fél órát pihentetjük a hűtőben, majd két kanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk jó diónyi halmokat. Kb. 10 percig sütjük kb. 180 fokon, előmelegített sütőben.
Persze végtelenül variálható a recept: különféle csokoládékkal készíthető (pl. fehérrel is), mehet bele plusz ízesítésnek kávé is, vagy rum, vagy narancs helyett rumba áztatott mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs vagy....