Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2013.06.02. 14:13 lhi

Briós - kis cukros kalács

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: muffin briós

brios.jpgHozzávalók:
(6 db)
30 dkg liszt
bő fél deci tej
2 ek cukor (édesszájúaknak több)
1 csomag vagy fél kocka élesztő
1 csipet só
2 tojás
10 dkg vaj/margarin

- A liszt közepébe mélyedést vájunk, ebbe beledobjuk a cukrot és az ideális esetben kissé meglangyosított tejet. A cukrot és a tejet összekeverjük a mélyedésben (úgy jó, ha egy kis liszt is belekeveredik), és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük. 
- Közben a vajat felolvasztjuk (ne forraljuk fel). 
- Beleütjük a két tojást a liszt közepén bugyborékoló folyadékba, és elkezdjük összegyúrni. Gyúrás közben hozzáöntjük az olvasztott vajat is. Szép levegősre gyúrjuk a tésztát, és amikor homogén, de levegős, lefedjük (én egy műanyag tálban készítem a kelttésztákat, amelynek jól záródó fedele van), és félretesszük langyos helyre (radiótor fölé pl., feltéve, hogy nem túl forró, hanem kézzel még meg lehet érinteni). Kb. 3/4-1 óra kell neki, hogy megkeljen. 
- Begyújtjuk a sütőt 180-200 fokra (akinek régimódi gázsütője van, mint nekem, szerezzen be erre szakosodott hőmérőt). 
- 6 golyót formálunk, mindegyikről lecsípünk egy-egy darabkát, amiből kis golyót gyúrunk, amit ráültetünk a nagy golyó tetejére. Ezeket sütőpapíros tepsire vagy muffinformába ültetjük, megkenjük tejjel (vagy tojásárgájával, aminek a maradéka a fehérjével együtt majd egy rántottában köt ki) és 15-20 perc alatt megsütjük. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása