Hozzávalók
(két, egyenként kb. 4 dl-es összűrtartalmú muffinforma 3/4-ig telt meg):
20 dkg megpucolt és feldarabolt gyümölcs (őszibarack)
5 dkg liszt
5-6 dkg cukor
10 dkg tejföl
2 tojás
1 késhegyni sütőpor (ha épp van egy bontott)
1/2 kk vaniliáscukor (ha épp van egy megkezdett)
1 csipet só
Azért szeretem a muffinformát, mert praktikus kis adagokban készül a kaja, és kis mennyiségben is készíthető benne sütemény. A francia clafoutis "eredetileg" kerek piteformában sül, a gyümölcs benne szigorúan magozatlan cseresznye, és a tészta összetétele tejföl helyett tejet és picivel több lisztet tartalmaz, de nem azért másztunk le a fáról, hogy ne próbálkozzunk új dolgokkal. A clafoutis elkészítése egyszerű, mint a faék:
- Begyújtjuk a sütőt és előkészítjük a formát (kiolajozzuk/vajazzuk és meghintjük liszttel, vagy muffinpapírkákat helyezünk bele), hacsak nem szilikonos a forma.
- Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót és az opcionális vaníliáscukorot-sütőport, belekeverjük a tejfölt és hozzákeverjük a két tojást. Palacsintatésztánál kicsivel sűrűbb állagú, folyékony masszát kapunk.
- A gyümölcsöket szétosztjuk a formában, ráöntjük a tésztát és betoljuk az egészet a forró sütőbe, ahol 200-250 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.
- Mielőtt farkaséhséggel nekiesünk, hagyjuk a formában kihűlni, mert melegen szétgyűrődik, amikor kioperáljuk a szilikonból.
Aki még nem evett clafoutist: az eredmény egy kissé pudingos beütésű tészta.