Hozzávalók:
5 dkg olívabogyó
1/2 ek mediterrán jellegű fűszer (oregano, kakukkfű, francia v. olasz fűszerkeverék - ami tetszik; petrezselyem vagy rozmaring is mehet)
esetleg fél gerezd fokhagyma
1 csipet-1/2 tk szárított csilikarika
1 db kb. 4 centis darab citromhéj
egy kis olívaolaj
Az előkészítést megússzuk azzal, hogy eltett olívabogyót veszünk (frisset úgysem kapni, és fölösleges is házilag küzdeni azzal, hogy kiáztassuk belőlük a keserűséget). Azért érdemes odafigyelni, mit veszünk: van ehetetlen márka.
A marinálás egyszerű: fogunk egy megfelelő méretű tiszta befőttesüveget, bedobjuk a bogyókat, rádobjuk a fűszereket és az olajat, rácsavarjuk a tetejét, összerázzuk és pár napra bedobjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. A fűszerek, csili, ill. citromhéj mennyisége persze ízlés szerint variálható. Ha gyorsítani akarunk a marináláson, a megfelelő mennyiségű citromhéjat lereszeljük és a fokhagymát apróra vágjuk, a bogyókat pedig egy nagy kés lapjával vagy egy húsklopfolóval kissé összetörjük/ellapítjuk, hogy a fűszerek jobban átjárják őket, de így is kell pár nap.