Hozzávalók 1 személyre: lásd a fotón (+só).
A sajt gruyere (jobb híján egy darab pannónia is megteszi), a sonka helyett egy főtt tojás is megteszi, és a vaj mackósajttal (jobb esetben Galachäslivel vagy Philadelphiával) pótolható.
Munkamenet: Beletesszük a krumplit hámozatlanul egy fazékba (ha sok a föld rajta, előtte megmossuk), ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje és kb. fél óra alatt meg-(de nem szét-)főzzük. Leöntjük róla a vizet és forrón tálaljuk - rendes svájci háztartásban külön, vastag textillel bélelt kosárkába teszik, amiből a nedvesség kipárolog, de a krumplit forrón tartja. Hámozni mindenki maga hámozza. Létezi hozzá célszerszám is, kis villa formájában, amelynek 3 vagy 4, nem sorban, hanem körben elhelyezett (hm, mi ez magyarul...) tűje van.
Az ügyesebbek a legnagyobb fazekat veszik elő és telepakolják krumplival, így egyben elkészül a másnapi és harmadnapi vacsora alapanyaga is (rakott krumpli, krumplisaláta, parasztrántotta, Röschti, stb.).