Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2013.01.09. 08:58 lhi

Svájci sajtos quiche (Käsekuchen/tarte au fromage)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: vega svájc sajt főétel sós sütemények pizzafélék bulikaja sütőből

chaeschuechli.jpgHozzávalók (egy 22-24 cm átmérőjű formához)
Töltelék: 
25 dkg svájci sajtok keveréke (főleg gruyere és emmentáli), ennek hiányában durvára reszelt egyéb kemény sajt, esetleg pannónia
1 ek liszt
1 dl tej
1 tojás
18 dkg joghurt
1/2 közepes hagyma
1/2 kk szerecsendió, kevés bors

Tészta (quiche-alap):
20 dkg liszt
1 kk só
10 dkg vaj/margarin
15 dkg joghurt 
(vagy: 13 dkg vaj + víz)

Mélyhűtő-olvasztás közben előkerült egy zacskó sajtkeverék, amiről úgy döntöttem, megérett a fogyasztásra. Anyám találta valahol ezt a receptet, mondván, nagyobb/éhesebb vendégseregre nem gazdaságos megoldás a Chäschüechli néven futó 8-10 cm-es átmérőjű fagyasztott változat, amit Svájcban készen kapni lehet, Magyarországon viszont nincs az embernek más választása, mint házilag nekilátni, ha ilyent akar enni... Anyám készen veszi a tésztát, de én csak édes linzertésztát találtam a közeli boltokban, tehát kénytelen voltam nekilátni a tésztának is. 
A joghurt miatt nem nehéz a tölteléke sem. 
- Belekeverjük a sót a lisztbe és lehetőleg hideg kézzel összemorzsoljuk a lehetőleg hideg vajat/margarint a liszttel (lényegében rásimítod a lisztszemcsékre a vajat). Amikor jó morzsa állagú, a joghurt segítségével gyorsan összedolgozzuk egy elég kemény masszává, amelyet célszerű kicsit visszarakni a hűtőbe, mert mostanra valószínűleg felmelegedett. 
- Amikor a tészta visszahűlt, kivesszük a hűtőből, egy kerek formát kibélelünk sütőpapírral, a szélét bevajazzuk/-margarinozzuk.
- Begyújtjuk a sütőt kb. 200 fokra. 
- A tésztát kevés liszten kinyújtjuk (forma + körbe bő 2 centi méretűre) és a formába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2-2,5 cm-es peremet is készítünk. 
- A tészta alját villával beszurkáljuk (hogy kijöhessen a gőz és ne keletkezzenek hólyagok. 
Amíg dolgozunk a töltelékkel, visszamehet a forma a hűtőbe. 

A töltelékhez összekeverjük a lisztet a sajttal, lehetőleg nagyon apróra feldaraboljuk a hagymát és azt is belekeverjük, majd jöhetnek a nedves hozzávalók (ezzel a sorrenddel nem keletkeznek csomók) és a fűszerek. Tejből inkább egy kicsit kevesebbet adjunk hozzá, mint többet, főleg, ha magyar sajtból dolgozunk. 

Beletöltjük a tölteléket a formába (ha levehető szélű a forma, akkor tepsire helyezzük) és kb. 40 percre betoljuk a 200-220 fokos sütőbe. Fehérborecettel-olajjal meglocsolt zöldsalátával az igazi. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása