Hozzávalók (3-4 adag):
3-4 ek szezámolaj
kb. 3 dkg friss gyömbér
10 db közepes méretű fokhagymagerezd (igen, ennyi, és nem, nem lesz ettől fokhagymaízű)
50 dkg csirkemell
3-4 ek rizsecet vagy rizsbor
3-4 ek világos szójaszósz
Attól "hárombögrés" (illetve pontosabban "hárompoharas"), hogy egyenlő arányban kell bele szójaszósz, rizsbor és szezámolaj, de én persze nem akkora mennnyiséget szoktam belőle készíteni, hogy ennyi szósz kelljen rá. A hozzávalókat nagyobb szupermarketekben lehet kapni, és fontos, hogy a szójaszósz világos ("light") legyen (a feliratot figyeld, mert ránézésre a világos szójaszósz is sötét), mert a sötét/érlelt nem alkalmas erre az ételre. Lehet egyébként kapni glutamátmentes szójaszószokat is.
- Először feltesszük a köretet (rizst vagy tojásos szalagmetéltet), hogy elkészüljön, mire a hús megsül.
- Megpucoljuk a gyömbért és a fokhagymát, a gyömbért vékony szeletekre vágjuk, és ha nagyok a fokhagymagerezdek, félbevágjuk őket. A húst vékony falatokra vágjuk.
- Becsukjuk a konyhaajtót és bekapcsoljuk a szagelszívót, ha van olyanunk, mert a szezámolaj elég intenzív illatú.
- Nagy serpenyőben/wokban felforrósítjuk a szezámolajat és zsemleszínűre sütjük benne a fokhagymát és a gyömbért, majd rádobjuk a húst és nagyon nagy lángon megsütjük. (Ha nincs elég nagy lángunk, akkor adagonként süssük meg a húst - nem szabad, hogy levet eresszen!)
- Ráöntjük a rizsbort/rizsecetet, majd fél perccel később a világos szójaszószt és nagyon röviden összeforraljuk az egészet. Ne főzzük/pároljuk hosszan, mert akkor gumis állagú lesz.