Kultúrtörténetileg a kuszkusz (franciásan couscous) az Észak-Afrikában, a Maghrebben élő háztartásbeli nők berber eredetű közmunkaprogramja vagy foglalkozásterápiája, azaz kb. a gyors köret ellentéte. Az elkészítése (golyóbisok gurítása és gőzölgetése) ugyanis nagyon időigényes: a búzadarát több fázisban minimális víz hozzáadásával gurítják kuszkusszá. Hogy ne unják magukat halálra eközben, a nők összeültek és többnapos összejöveteleken készítettek nagyobb mennyiséget belőle. A főzéshez hagyományosan egy erre való gőzölőszűrőt kibélelnek gézzel, ebbe belerakják a kuszkuszt, és az egészet a lábos fölé helyezik, amiben a hús vagy zöldség párolódik, így gőzben gőzölődik és felveszi az étel ízét.
Az iparosítás a lehető legegyszerűbben elkészíthető köretté tette a kuszkuszt: tálba helyezünk fejenként kb. 0,75 decinyi kuszkuszt, rászórunk némi sót, leöntjük kicsivel több (kb. 1 dl) forró vízzel és pár percre lefedjük. Kész. - Még a mikrós rizsnél is egyszerűbb.
Ilo receptfüzete
2014.04.13. 09:02
Villámköret: kuszkusz
Elköltöztem a wordpressre!
Címkék: kuszkusz mediterrán ételek
komment
Elköltöztem a wordpressre!