Hozzávalók:
(2-3 adag)
- bő fél kiló újkrumpli
- kb. 3 dkg vaj
- 3-4 szelet baconsazlonna
- fél hagyma vagy egy egész kisebb,
- 1 dl száraz fehérbor,
- só.
Nagyon egyszerű és finom - az ötletbe Kicsi Vu blogján botlottam, aki a maga részéről Piszkénél találta, de sem újhagyma nem volt kéznél, és a rukkola sem magától terem a hűtőben, hőmérsékletileg meg amúgy sincs tavasz, ezért más, télies jellegű verzió készült:
- Krumplitól függően lekaparjuk a héjját,
- felhevítjük a vajat egy serpenyőben (egy rétegben kell, hogy elférjen benne a krumpli), rákockázzuk a bacont (én konyhai ollóval szelem rá), félig kisütjük a zsírját,
- rádobjuk az újkrumplit - mivel ezek már nagyobb szeműek voltak, félbevágtam őket,
- a hagymát cikkekre vágjuk és rádobjuk,
- kb. 10 percig viszonylag nagy lángon sütjük (kissé rákaramellizálódik a vaj a krumplira és a baconből a maradék zsír is kisül)
- leöntjük 1 dl fehérborral, lefedjük a serpenyőt és kb. 10-15 perc alatt készre pároljuk (ja, és megsózzuk).
Egy sima, ecetes-olajos fejessalátát érdemes enni mellé.