Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2018.07.26. 11:23 lhi

OFF - Afrikai horgolt nyári férfisapka (tunéziai/marokkói fez)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: horgolás horgolásminta nyári sapka férfisapka

nyari_sapka_03.jpgHozzávalók: 
2,5-ös vagy 3-as horgolótű
kb. 7 dkg ehhez való pamutfonalból (nem baj, ha kissé merevebb) 

 

 

 

 

nyari_sapka_02.jpg

Teljesen kezdőknek való változat a végén.

1. Megmérjük az áldozat fejét, és a kapott eredményt elosztjuk 3,14-gyel (aka π), majd ebből levonunk 1-1,5 cm-t (a képen látható kísérleti darabnál bő két centit vontam le, ami túl sok, és ha a fonal pamutból van, számoljunk azzal, hogy a mosásban összemegy).
Felülről lefelé fogunk haladni: 
2. Cérnagyűrűbe (aki nem ismeri ezt a kezdési módszert, keressen rá a youtube-on; magyarul mágikus gyűrű, angolul magic ring vagy magic circle néven fut és a láncszemes kezdésnél szebb eredményt ad) 6-8 rövidpálcát (rp) vagy félpálcát (fp) horgolunk (egyráhajtásossal inkább ne próbálkozzunk, annak nincs elég tartása). A sor végét jelöljük (biztosítótűvel pl.).
3. Először korongot horgolunk (akár spirálosan, akár soronként emelve). Ehhez minden sorban pont annyit szaporítunk, ahány szemmel kezdtük: tehát ha 7 rövidpálcával kezdtük, akkor a második sorban 14 rp-vel folytatjuk (minden rp-be 2 rp-t horgolunk), a 3. sorba 21-et (minden második rp-be 2 rp-t horgolunk), a 4. sorba 28-at (minden 3. rp-be 2 rp-t készítünk), stb. (Ha azt látjuk, hogy a korong "vetemedik" vagy "hullámzik", mert lazábban vagy szorosabban horgolunk, akkor korrigáljunk: az első esetben csempésszünk be pár szemet, a másodikban hagyunk ki a szaporításból.)
Ezt egészen addig folytatjuk, amit a korong átmérője eléri az 1. pontban kapott értéket (fej átmérője mínusz 1-1,5 cm), és ha spirálosan haladtunk, akkor most a spirált egy hamispálcával körré zárjuk. 
Innentől nem szaporítunk tovább, és már nem spirálosan, hanem soronként emelve haladunk:
4. A sapka oldalának az első sorát (rp vagy fp) úgy horgoljuk, hogy az előző sor szemeinek csak a hátsó ágába szúrunk. Ettől lesz "éle". 
5. Az oldalsó rész első 2-3 sora mindenképp rp vagy fp legyen (a tartás miatt), de utána horgolhatunk bele "levegősebb" részeket is (ezek közé a lyukas részek közé megerősítésképp azonban mindig kerüljön 2-3 sor merevebb rp vagy fp). 
Az itt látható "levegős" sorok így készültek: soremelés, egy szem kihagyással 1 erp (egy ráhajtásos pálca), *1 lsz, 1 erp az előző erp mellé a következővel együtt, egy szemet kihagyva 1 erp a következő szembe az előző erp-vel együtt*, hp-vel zárjuk a sort. A "lyukas" sorok közé mindig kerüljön pár rp-s sor, hogy meglegyen a kellő merevség. (A felső és a középső lyukas sor közötti vékony "csíkhoz" egy sor rp-t az alatta lévő szem hátsó ágába szúrtam.)
6. Ha elértük a kívánt magasságot, lezárásképp egy sor hamispálcával vagy rákszemekkel erősítjük a végét. 

Teljesen kezdő verzió: 
Lehet ezt a sapkát nagyon egyszerűen, végig rövidpálcákkal is horgolni.
A következőket kell hozzá tudni (keress videót): 
- kezdés: varászgyűrű,
- félpálca készítése,
- körbehorgolunk, nem oda-vissza; ehhez le kell tudni zárni a kört egy hamispálcával és az új sort két láncszemmel "indítani",
- a szaporítás nem egy ördöngösség: ilyenkor egy szembe kettőt horgolsz.
Tehát: Egy varázsgyűrűbe 7 fp-t horgolsz, majd minden sorban 7 fp-t szaporítasz: a 2. sorban minden szembe 2 fp-t horgolsz, a 3. sorban csak minden 2. szembe horgolsz kettőt (a többibe egyet), a 4. sorban minden harmadik szembe horgolsz kettőt, stb. (ld. a 3. pontot). Figyelj, hogy a körök zárásával, ill. a "soremelő" láncszemekkel ne szaporítsd a sort. 
Mihelyt elérted az 1. pontban meghatározott átmérőt, nem szaporítasz tovább, hanem minden szembe 1 fp-t horgolsz, amíg elég magas nem lesz a sapka oldala. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása