Hozzávalók:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
1 csipet cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tojás
50 dkg fehér liszt (ebből 5 dkg lehet tönkölyliszt)
1 tk só
Óvatosan megolvasztjuk a vajat, levesszük a tűzről, beleadjuk a tejet és egy csipet cukrot, és feloldjuk benne az élesztőt, majd elkeverjük benne a tojás 3/4-ét (a maradékkal fogjuk bekenni a végén a kalácsot). Rádobjuk a lisztet és a sót, az egészet összekeverjük, kitesszük a tálból egy deszkára/asztalra/whatever, majd jó 10 percen át gyúrjuk (úgy, hogy közben hosszan nyújtjük a tésztát). Nedves konyharuhával letakarjuk és meleg helyen hagyjuk megkelni kb. egy órán át.
Megfelezzük a tésztát és két, kb. 70 cm-es ruddá hengergetjük, amelyeket kaláccsá fonunk (a technológiát ld. a lenti videóban (amiben nem svájci németül beszélnek, ez egy sváb pékség videója). Megkenjük a kalácsot és további fél-egy órára magára hagyjuk hűvösebb helyen.
Fél óra alatt sül meg a kb. 220 fokra előmelegített sütőben.