Hozzávalók (2 adag):
20 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen a legjobb, a Spárban lehet 40 dkg-s kiszerelésben kapni)
10 dkg krumpli
negyed hagyma
kevés só, bors és szerecsendió
olaj a sütéshez
Lényegében attól különbözik a fasírttól, hogy nem kenyérrel, hanem burgonyával lazítjuk.
Meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük és enyhén sós vízben megfőzzük a krumplit (minél vékonyabbak a szeletek, annál gyorsabban főnek meg).
Nagyon apróra felkockázzk a hagymát.
Leöntjük a vizet és a krumplit villával (vagy krumplinyomóval) pürésítjük.
Kézzel összedolgozzuk a hozzávalókat (tehetünk bele egy nyers tojást is, de nem muszáj) és golyókat formázunk (méret: a dió és a pingponglabda között félúton, de akár tetszés szerint). A golyók legyenek tömörek, azaz formázás közben nyomkodjuk össze.
Serpenyőben közepesen forró olajban kisütjük.
Én római salátával ettem. Erre most egy édes öntet került: 1 ek olaj, 1 ek fehérborecet, fél ek sürített tej.