A pogácsatésztához:
50 dkg liszt
1 cs. szárított élesztő
1/2 kk só
kb. 2-3 dl tej
Az ízesítéshez:
4-5 szelet baconszalonna
1 póréhagyma
kevés olaj vagy egyéb zsíradék
A pogácsák tetejére egy kis olvasztott vaj (kb. 1 ek).
Összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót, és annyi tejjel, amennyi kell, addig gyúrjuk, amíg szép sima, kissé lágy tésztává áll össze. Lefedve legalább 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen, vagy egy éjszakára betoljuk a hűtőbe.
Begyújtjuk a sütőt kb. 220 fokra, (ha a tészta a hűtőben van, kivesszük,) hosszában megfelezzük a póréhagymát és felkarikázzuk, és felszeleteljük a baconszeleteket is. Egy serpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a pórét és a bacont, és nagyjából puhára pároljuk. Röviden átgyúrjuk a tésztát, kinyújtjuk olyan kétcenti vastagra és hosszukásra, a töltelék negyedét rákenjük a középső harmadra, ráhajtjuk az egyik oldalsó harmadot, arra rákenünk egy újabb negyedet, amire a harmadik harmad tésztát hajtjuk. Kinyújtjuk a tésztát és az előbbi gyakorlatot megismételve beledolgozzuk a baconös-pórés trutyi másik felét. Végül kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk a pogácsákat pogácsaszaggatóval (ha kissé élesebb, könnyebb lesz), sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal (akár kicsit hagyhatjuk még kelni a tepsiben) és megsütjük.