Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2015.07.19. 20:53 lhi

Igyunk mást - ayran, lasszí (sós joghurtturmix)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: vega gyors joghurt indiai konyha mediterrán ételek nagyon egyszerű kaják

1 pohár natúrjoghurt (140 g)
1 pohár hideg víz (a joghurt poharával mérd)
némi só (1 nagy csipettől 1/2 kk-ig)

Ki nem unja még, hogy a hőség miatt állandóan inni kell...? 

Öntsük össze a hozzávalókat vagy abba a csodás kis tupperware-s mixelőpohárba (amit az ember valamely idősebb nőrokonától kapott, aki még abban bízott, hogy rendes háziasszonyt farag belőlünk) és rázzuk össze alaposan, vagy öntsük egy tálba és verjük fel kézi habverővel. 

A törökök (és a törökökért mérsékelten lelkesedő bolgárok) ayran néven ismerik a sós ivójoghurtot (néha megdobják egy kis mentával is), Indiában és környékén lasszí néven ismert ugyanez. Az alapváltozaton kívül léteznek különféle fűszerezett (uborkás, gyömbéres) és/vagy édes (sőt, nagyon édes) verziói is ennek az italnak, pl. úgy, hogy különféle szirupokat (csináltam már bodzaszörpöset) és gyümölcspépeket (pl. mangót vagy banánt, már aki ezeket szereti, de eperrel is lehet) adunk hozzá, amivel persze kb. visszaérkeztünk az európai tejturmixok közelébe (igaz, ezek nem joghurtból készülnek).
A sós ayrannak, lasszínak az édes cuccokkal szemben viszont az az előnye, hogy 1. könnyebb, és 2. nemcsak folyadékot pótol, hanem sót is. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása