Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2012.10.15. 08:43 lhi

Hagymás pogácsa

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: sós sütemények bulikaja

Hozzávalók:
(egy tepsire)
15 dkg libazsír
kb. 3 nem túl nagy vöröshagyma (kb. 15 dkg)
50 dkg liszt
1 zacskó száraz élesztő (7g)
1 kk só
1 tojás, kicsit felverve
kb. 2,5 dl tej.

A hagyma, mint pogácsaalkotórész ötlete Limarától való, de a recept teljesen más, és persze nem töltöm a délutánomat hajtogatással. Tehát:
Azzal kezdjük, hogy a hagymát félbevágjuk, megpucoljuk és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben a libazsír felében megsütjük (kapjanak egy kis világosbarna színt). Lezárjuk a serpenyő alatt a tűzet, beledobjuk a maradék zsírt (hogy ez is megolvadjon) és hagyjuk egy kicsit kihűlni. 
Hűlés közben előbányásszuk a többi hozzávalót, összekeverjük a lisztet az élesztővel és a sóval, ráöntjük a hagymás zsírt, a tojás felét (a másik felét lefedjük valamivel, hogy ne száradjon ki, mire megkenjük vele a pogik tetejét) és kb. 2 dl tejet, és az egészet összegyúrjuk (ha kell, a maradék fél deci tejet is beleöntjük, ha nem, igyunk egy tejeskávét vagy adjuk a macskának, ha van olyanunk). Ha sima tésztává összeállt, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen pihentetjük (olyan fél óra a minimum). 
Begyújtjuk a sütőt (hogy meleg legyen, mire betesszük a tésztát). Kinyújtjuk a tésztát - én még párszor hajtogatom, hogy "pogácsásabbra" keljenek meg a pogácsák: kinyújtom kb. centisre, a tészta két oldalát középre hajtom, a tetejét és alját úgyszintén, majd újból kinyújtom és még egyszer-kétszer megismétlem a gyakorlatot (közben persze nem pihentetem - az egész kinyújtás 5 perc alatt megvan). Végül a szaggatáshoz bő másfél centi vastagra nyújtom a tésztát, késsel bevagdosom a tetejét, kiszaggatom, ráteszem az újrahasznosítható sütőpapírra, megkenem a tetejét a maradék tojással és betolom a forró sütőbe. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása