Hozzávalók:
Tészta:
(Aki szereti a készen vásárolt friss pizzatésztát, nyugodtan csinálja abból.)
40 dkg liszt
1 kk élesztő (por)
kb. 2,5 dl víz
1 kk só
Feltét:
kb. 8-10 szelet bacon
1-2 póréhagyma (vagy 1-2 nagyobb hagyma)
1 nagy tejföl (rendes 20%-os)
só, bors
Mivel nem igazán szeretem a készen kapható pizzatésztát, rá szoktam szánni egy negyedórát arra, hogy magam készítsem. Mint minden pizzaféleség, ez is lényegében sima kényértésztából készül, de a töki pompos, kenyérlángos, szittya pizza és hasonló fantázianevű, vásárokon árult vastag cuccokkal szemben ennek vékony a tésztája (azaz kevésbé spórolós a tészta-feltét-arány). A hardcore verzió egyébként élesztő nélkül készül.
Tehát:
1. A lisztet tálba öntjük, rászórjuk a sót és az élesztőt, ráöntünk kb. két deci vizet és összegyúrjuk - ha kell (ez a liszttől függ), menet közben beleöntjük a maradék féldeci vizet is. Az eredmény egy sima tésztagömböc lesz, amit letakarunk egy tiszta konyharuhával és kb. egy órára félreteszünk (vagy letakarva bedobunk a hűtőbe másnapra).
2. A sütőt előmelegítjük a lehető legforróbbra (250 fokra az én ócska 15 éves gázsütőm is felmelegszik kb. 20 perc alatt).
3. A tésztát két- vagy háromfelé osztjuk, a darabokat nagyon vékonyra (olyan 2 mm-esre) kinyújtjuk (lisztezett deszkán/asztalon vagy szilikonos alátéten) és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire.
(Ha bolti tésztából csinálod, szedd le a sütőpapírról, felezd el és nyújtsd ki vékonyabbra.)
4. A bacont feldaraboljuk, a póréhagymát félbevágjuk és felkarikázzuk (a hagymát vékony cikkekre, karikákra vagy apró kockára is lehet vágni).
5. A tésztát vastagon (ne spórolj vele...) megkenjük tejföllel, megszórjuk egy kis sóval és rátekerünk egy kis borsot, majd rászórjuk a bacon és a póréhagyma felét (vagy harmadát, ha harmadoltuk a tésztát).
6. Mivel forró a sütő, kb. 15 perc alatt megsül. Én szilikonos újrafelhasználható alátéten sütöm és ollóval darabolom fel (hogy kíméljem az alátétet).
Hidegen kemény a tésztája, a maradékot ezért érdemes egy kis vízzel meglocsolva 1 perc alatt megmelegíteni a mikróban és úgy megenni.
FONTOS: A sütőnek tényleg forrónak kell lennie.
Persze ennek az ételnek is megvannak a változatai, van pl. aki sajtot szór rá, és van édes verziója, almás feltéttel.