Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2012.11.23. 22:42 lhi

Ilo lencséje a mikróból

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: lencse vega egytálétel főétel mikróból

lencse_2.jpgHozzávalók:
(3-4 adag)
2 ek olaj (napraforgó)
5 dkg baconszalonna (vegáknak enélkül)
1 kis-közepes hagyma (kb. 5-6 dkg)
1 sárgarépa (kb. 5-6 dkg)
1 darabka zellergumó (kb. 5-6 dkg) és/vagy egy kis zellerszár és/vagy
1 petrezselyemgyökér és/vagy egy kis kelkáposzta (5-6 dkg - szóval bármilyen leveszöldség-maradék)
1/4 kaliforniai paprika (a piros jobban mutat)
25 dkg lencse
kb. 4-5 dl víz
1 kk só
egy kis bors
2 babérlevél
2 darab citromhéj (kb. 2*6 cm) 

Anyám elkérte a receptet, de eddig sosem mértem le a hozzávalókat... Persze hagyományos tűzhelyen is el lehet készíteni.  
1. Kb. 3-4 mm-es csíkokra vágjuk a baconszeleteket (pl. ollóval). 
2. Beleöntjük az olajat egy mikrózható tálba, rádobjuk a bacont, fakanállal kicsit szétcincáljuk az összetapadt szeleteket és kb. 1,5 percre betesszük a mikróba 100%-on. 
3. Közben apróra (3-4 mm-esre) felkockázzuk a hagymát. Rádobjuk a félig kiolvadt baconre, átkeverjük és visszatesszük 1-2 percre a mikróba. 
4. Megpucoljuk a zöldségeket, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk, a kelkáposztát csíkokra vágjuk, a paprikát felkockázzuk (irányadó méret: 4 mm). 
5. A lencsét szűrőbe tesszük és a csap alatt leöblítjük. 
6. A zöldségeket és a lencsét hozzáadjuk a hagymás baconhöz, rádobjuk a sót, rátekerünk egy kis borsot, összekeverjük az egészet és ráöntjük a vizet (annyit, hogy jól ellepje). Beledugjuk a két babérlevelet (ha a keverés előtt teszed bele, széttörhet, ami nem annyira kellemes, mert nem puhul meg) és a citromhéjat, lefedjük egy tányérral és visszatesszük a tálat a mikróba. Kb. 20 perc alatt fő meg 100%-on (ez nálam, azt hiszem, kb. 800 W). 
Ha ügyesek voltunk, a lencse az összes vizet magába szívta és nem kell se rántás, se habarás. Ha nem voltunk ügyesek és sok a lé, óvatosan ráhintünk kb. egy púpos kk lisztet, csomómentesen belekeverjük és 2 percre visszatesszük a mikróba felforrni. Ha a lencse nyers maradt, megnézzük, van-e még folyadék, ha nincs, pótoljuk, és visszatoljuk a mikróba 5 percre.  

 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása