Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2013.10.24. 18:49 lhi

Amerikai majonézes káposztasaláta (coleslaw)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: vega káposzta sárgarépa hidegkonyha téli étel bulikaja nagyon egyszerű kaják

coleslaw.jpgHozzávalók: 
(kb. 6 adag)
1 kg káposzta
1-2 sárgarépa
1 vöröshagyma

kb. 10 dkg majonéz
kb. 10 dkg joghurt
szűk 1 ek mustár
esetleg egy kis bors

Eszter délutáni grillpartijára készült a múlt vasárnap (a két fotó nem, azok későbbiek...).
- Vékonyan (kb. 2 mm-es csíkokra) felszeleteljük a káposztát*, berakjuk egy nagy szűrőbe és belemasszírozunk kb. 1 kk sót (azaz kézzel óvatosan belegyúrogatjuk a sót a káposztába). Kb. egy órát állni hagyjuk (tegyünk alá egy tányért).
- Gyufaszálakra vágjuk a sárgarépát (srégen felkarikázzuk ellipszisekre, majd az ellipsziseket hosszában csíkokra vágjuk), a hagymát meg apró (kb. 3-4 mm-es) kockákra. 
- Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a joghurtot és a mustárt (mehet bele egy kis bors is, vagy akár chili), és rádobjuk a hagymát és a sárgarépát. 
- Folyó víz alatt alaposan kimossuk a sót a káposztából, óvatosan kifacsarjuk belőle a felesleges vizet és a többihez dobjuk. Megkóstoljuk, ebben a fázisban lehet egy kicsit sósabb. 
- Jól összekeverjük, lefedjük és a hűtőbe tesszük pár órára, hogy jól összeérjenek az ízek. 

Az étel angol neve állítólag a dán nyelvből származik (pontosabban a német "Kohlsalat" dán megfelelőjéből). 

* Szerintem a legkényelmesebb módszer ez: 
Megköszörüljük a nagy konyhakésünket. A tengelye mentén hosszában félbevágjuk a káposztát (amiről a csúnyább külső leveleket leszedtük), majd a feleket keresztbe (a tengelyre merőlegesen) félbevágjuk. Az így keletkezett negyedeket ismét hosszában (azaz a hossztengellyel párhuzamosan) vékonyan felszeleteljük, lehetőleg vékony csíkokra. A torzsás negyedeket két oldalról szeleteljük, amíg a torzsához nem érünk, majd kivágjuk a torzsát és a maradék levelet is felszeleteljük. 

Update: Ebben a videóban a 20. a 40. másodpercig látszik, hogy kell negyedelni és forgatni:  

coleslaw-lila-kaposzta.jpg

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása