Hozzávalók:
(kb. 6 adag)
1 kg káposzta
1-2 sárgarépa
1 vöröshagyma
só
kb. 10 dkg majonéz
kb. 10 dkg joghurt
szűk 1 ek mustár
esetleg egy kis bors
Eszter délutáni grillpartijára készült a múlt vasárnap (a két fotó nem, azok későbbiek...).
- Vékonyan (kb. 2 mm-es csíkokra) felszeleteljük a káposztát*, berakjuk egy nagy szűrőbe és belemasszírozunk kb. 1 kk sót (azaz kézzel óvatosan belegyúrogatjuk a sót a káposztába). Kb. egy órát állni hagyjuk (tegyünk alá egy tányért).
- Gyufaszálakra vágjuk a sárgarépát (srégen felkarikázzuk ellipszisekre, majd az ellipsziseket hosszában csíkokra vágjuk), a hagymát meg apró (kb. 3-4 mm-es) kockákra.
- Egy nagy tálban összekeverjük a majonézt, a joghurtot és a mustárt (mehet bele egy kis bors is, vagy akár chili), és rádobjuk a hagymát és a sárgarépát.
- Folyó víz alatt alaposan kimossuk a sót a káposztából, óvatosan kifacsarjuk belőle a felesleges vizet és a többihez dobjuk. Megkóstoljuk, ebben a fázisban lehet egy kicsit sósabb.
- Jól összekeverjük, lefedjük és a hűtőbe tesszük pár órára, hogy jól összeérjenek az ízek.
Az étel angol neve állítólag a dán nyelvből származik (pontosabban a német "Kohlsalat" dán megfelelőjéből).
* Szerintem a legkényelmesebb módszer ez:
Megköszörüljük a nagy konyhakésünket. A tengelye mentén hosszában félbevágjuk a káposztát (amiről a csúnyább külső leveleket leszedtük), majd a feleket keresztbe (a tengelyre merőlegesen) félbevágjuk. Az így keletkezett negyedeket ismét hosszában (azaz a hossztengellyel párhuzamosan) vékonyan felszeleteljük, lehetőleg vékony csíkokra. A torzsás negyedeket két oldalról szeleteljük, amíg a torzsához nem érünk, majd kivágjuk a torzsát és a maradék levelet is felszeleteljük.
Update: Ebben a videóban a 20. a 40. másodpercig látszik, hogy kell negyedelni és forgatni: