Hozzávalók
2 személyre:
3 nagy, héjában főtt krumpli (előző napról)
olaj vagy vaj a sütéshez
só
Az elkészítés a lehető legegyszerűbb: meghámozzuk az előző napról maradt hideg krumplit, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, egy (kb. 24 cm átmérőjű) serpenyőben vajat vagy olajat hevítünk, beletesszük a lereszelt krumplit és óvatosan kicsit összelapítjuk lepényformájúvá. Amikor a lepény félig átsült, egy tányér segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Megsózzuk és tálaljuk.
Magyarországra német közvetítéssel került ez a köret, ami a magyar kiejtésén is látszik - a svájciak hosszú ő-vel és s-sel ejtik ("rősti"), és a francia nyelvű svájciak is "Les Röschti"-nek (ejtsd: "lé rösti") hívják (az "államegyesítő" másik étel persze a fondue, ami németül is franciául van). A tócsni-féléktől abban különbözik a Röschti, hogy ebben nincs külön kötőanyag (liszt, tojás), hanem önmagában sül a krumpli. Persze vannak "ízesített" verziók, amelyekbe hagymát és/vagy baconszalonnát is belesütünk, de liszt/tojás/tej vagy egyéb kötőanyag ezekbe sem való.