Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2014.04.13. 18:08 lhi

Zoli-féle bögrés-mákos

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: mák édes sütemények sütőből nagyon egyszerű kaják

Ehhez nincsen kép, mert nem vagyok mákrajongó, ezért nem szoktam csinálni. Anyám viszont igen, ellenben néhány évente elhagyja a receptjét, úgyhogy most ide felteszem, hogy mindig kéznél legyen.

Tehát:

1 bögre = 1 b = 1/2 liter.

1 b liszt,
1 b cukor,
1 b tej,
1 b mák,
1 db tojás,
10 dkg margarin,
késhegynyi só,
sütőpor,
citromlé,
citromhéj. 

A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott és liszttel behintett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

2014.04.13. 10:38 lhi

Délszláv fasírt (cevapcici)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: marha sertés mediterrán ételek nagyon egyszerű kaják

csevap02.jpgHozzávalók (kb 12 darabra): 
20 dkg darált hús (vegyes sertés-marha)
nagyobb hagyma fele
fél gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
só, bors
kevés olaj a kisütéshez

komment

Elköltöztem a wordpressre!

2014.04.13. 09:43 lhi

Hűtőtakarítós zöldséges csirke (padlizsán, répa, zucchini, paradicsom)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: csirke paradicsom padlizsán főétel cukkini sárgarépa mediterrán ételek sütőből nagyon egyszerű kaják

repas-padlizsanos.jpgHozzávalók (2 nagy vagy 4 kis adag): 
2 egész csirkecomb
kb. egy ek vaj vagy olaj (lehet olíva is)
nagyobb hagyma negyede-fele (vagy ezzel egyenértékű mennyiség kisebb hagyma)
1 nagyobb sárgarépa
1 kis cukkini
1 kis padlizsán
1,5 kis paradicsom
kevés friss gyömbér, só, bors

komment

Elköltöztem a wordpressre!

2014.04.13. 09:02 lhi

Villámköret: kuszkusz

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: kuszkusz mediterrán ételek

Kultúrtörténetileg a kuszkusz (franciásan couscous) az Észak-Afrikában, a Maghrebben élő háztartásbeli nők berber eredetű közmunkaprogramja vagy foglalkozásterápiája, azaz kb. a gyors köret ellentéte. Az elkészítése (golyóbisok gurítása és gőzölgetése) ugyanis nagyon időigényes: a búzadarát több fázisban minimális víz hozzáadásával gurítják kuszkusszá. Hogy ne unják magukat halálra eközben, a nők összeültek és többnapos összejöveteleken készítettek nagyobb mennyiséget belőle. A főzéshez hagyományosan egy erre való gőzölőszűrőt kibélelnek gézzel, ebbe belerakják a kuszkuszt, és az egészet a lábos fölé helyezik, amiben a hús vagy zöldség párolódik, így gőzben gőzölődik és felveszi az étel ízét. 
Az iparosítás a lehető legegyszerűbben elkészíthető köretté tette a kuszkuszt: tálba helyezünk fejenként kb. 0,75 decinyi kuszkuszt, rászórunk némi sót, leöntjük kicsivel több (kb. 1 dl) forró vízzel és pár percre lefedjük. Kész. - Még a mikrós rizsnél is egyszerűbb. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása