Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2014.04.13. 09:43 lhi

Hűtőtakarítós zöldséges csirke (padlizsán, répa, zucchini, paradicsom)

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: csirke paradicsom padlizsán főétel cukkini sárgarépa mediterrán ételek sütőből nagyon egyszerű kaják

repas-padlizsanos.jpgHozzávalók (2 nagy vagy 4 kis adag): 
2 egész csirkecomb
kb. egy ek vaj vagy olaj (lehet olíva is)
nagyobb hagyma negyede-fele (vagy ezzel egyenértékű mennyiség kisebb hagyma)
1 nagyobb sárgarépa
1 kis cukkini
1 kis padlizsán
1,5 kis paradicsom
kevés friss gyömbér, só, bors

Csücsült a hűtőmben egy kisebb cukkini fonnyadt kétharamda meg némi aszott friss gyömbér, amiről megfeledkeztem, és pénteken vettem spontán egy kis padlizsánt és pár szem paradicsomot, a tavasz örömére. Ebből lett a következő csirke, ami elsőre kissé mediterránosnak tűnik a cukkini-padlizsán-paradicsom hármasától, de a sárgarépa és a gyömbér egy kicsit, de csak egy kicsit kizökkenti a megszokott kerékvágásból. 
- Felezzük meg a csirkecombokat, sózzuk és borsozzuk őket. Egy tűzálló tál alját vajazzuk/olajozzuk ki, helyezzük rá a csirkét, toljuk be a hideg sütőbe és kapcsoljuk be a sütőt (így nem pattan szét a jénai) a legforróbbra. 
- Pucoljuk meg a hagymát és vágjuk cikkekre. A gyömbérből vágjunk le kb. 5-6 db 1,5-2 mm-es szeletet. Dobjuk a hagymát és a gyömbért a csirke mellé, és mivel most már picit megmelegedett a csirke teteje, kenjünk rá kevés vajat (rászúrunk egy darabkát a kés végére, és ezzel paskoljuk a csirke tetejét - pont elég vaj fog leolvadni).
Vegyünk egy kicsit vissza a hőből, hogy ne égjen oda a csirke, fedjük le alufóliával és hagyjuk 20-30 percig sülni. (Ha jénaiba tettük a csirkét, véletlenül sem öntsünk hideg vizet a forró csirkére, nem a csikre miatt, hanem az üvegtál miatt. A jénaimat azért szeretem annak ellenére, hogy némi odafigyelést igényel, mert olyan praktikus a mérete, hogy kényelmesen belefér a hűtőbe, így nem kell átpakolni a maradékot.)
- Közben pucoljuk meg a zöldségeket. A répát kb. 3-4 mm-es szeletekre szeljük (mert kicsit lassabban sül meg), a cukkinit és padlizsánt hosszában felnegyedeljük majd keresztben másfél centis szeletekre vágjuk, a paradicsomot nyolcadoljuk. Amikor a csirke nagyjából megsültnek látszik, rádobjuk a zöldségeket (munkabiztonsági javaslat: vigyázz, amikor leveszed az alufóliát, mert kicsap a gőz), megsózzuk, ide-oda dobunk egy kis vajat, visszahelyezzük az alufóliát és még kb. 20 percig sütjük. (Aki nagyon gondos, a paradicsomot csak 10 perccel a többi zöldség után teszi rá, így nem sül annyira szét.) 

A leggyorsabb köret mellé a kuszkusz, (de rizzsel is finom), még lustábbaknak persze ott a bagett ;-) 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása