Hozzávalók (28 cm átmérőjű piteforma):
Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1/2 kk só
0,8 cl víz
Töltelék:
10 dkg szalonnakocka
4 tojás
2 dl tejföl
(1 póréhagyma - így finomabb, de nem ortodox)
só, bors
A tésztához a sót rászórjuk a lisztre, majd rákockázzuk a hideg vajat és gyorsan összedolgozzuk az egészet, amennyire lehet (simítsd rá a vajat a lisztszemcsékre). Amikor már viszonylag morzsás, hozzáaadjuk a vizet (inkább kevesebbet, mint többet) és simára gyúrjuk a tésztát. Ne gyúrjuk túl, mert kemény lesz! A tésztát berakjuk a hűtőbe kb. fél órára.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejfölt, egy kicsit megsózzuk-megborsozzuk, a póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a baconkockákkal együtt (ennek egy részét soknával pótoltam, mert annak kezdett lejárni a szavatossági ideje) hozzákeverjük a tojásos masszához. A piteformát bevajazzuk-lisztezzük, a tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk kerekreúgy, hogy átmérője kb. 2,5 cm-vel nagyobb legyen a forma átmérőjénél. Betesszük a tésztát a formába, megszurkáljuk az alját, ráöntjük a tölteléket és kb. fél óra alatt megsütjük.