Hozzávalók:
(kb. 16-18 db)
5 dkg vaj vagy jobbfajta sütőmargarin (aka Rama)
7 dkg porcukor
1 kk neszkávé
1,5 kk víz
1 ek rum, whisky, pálinka vagy hasonló cucc
7 dkg étcsokoládé (pl. Szerencsi, az elég jó és viszonylag olcsóbb)
kis papírkapszli (29 mm átmérőjű, de ennél kisebb is jó)
tortadísz
- Feltesszük a csokit olvadni (beledaraboljuk egy nem műanyagból készült tálba, amelyet egy kisebb, 2 cm-nyi vízzel megtöltött, a lehető legkisebb lángra helyezett lábosra helyezünk).
- Közben simára keverjük a vajat a porcukorral.
- A neszkávét feloldjuk lehetőleg minimális mennyiségű forró vízben. Vagy lenyúlunk egy kk-t a reggeli presszónkból. Belekeverjük a vajas porcukorba, és hozzákeverjük a pálinkát is.
- Az időközben megolvadt (és nem túlhevített) csokoládét hozzáöntjük a vajas-porcukros masszához, simára keverjük, kávéskanállal kapszlikba pakoljuk és valamivel díszítjük.
Évtizedek óta szoktam házi pralinékat ajándékozni (bögrében, tálban, de volt, hogy vágódeszkára helyezve). Nagyon praktikus kollektív ajándék pl. családoknak, személyes is és biztos, hogy nem lesz belőle porfogó.