Kaják hétköznapokra, pepecselés nélkül

Ha jobban szeretsz enni, mint főzni.

A régi recepteket az új helyen találod!

Ilo receptfüzete

2013.10.23. 21:30 lhi

Krumplis-szezámmagos kifli

Elköltöztem a wordpressre!

Címkék: vega kelt tészta sós sütemények sütőből burgonya/krumpli

krumplis-szezammagos-kifli.jpgHozzávalók (24 db): 
15 dkg főtt krumpli 
fél deci tej
fél kocka (2 dkg) élesztő
18-20 dkg liszt
1 tk só
3 ek olívaolaj
1 tojás
kb. 2 ek szezámmag

Sajnos kelt tészta lévén be kell tervezni egy jó fél órányi kelesztést, úgyhogy nem annyira gyors, mint a Lenin-féle szezámmagos golyó. Cserébe nem kell búzakorpát beszerezni.
- A tejet meglangyosítjuk, ujjal belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percig állni hagyjuk, míg gyanús élesztőszigetek keletkeznek a tej felszínén (a tejet ne forrósítsuk, mert attól nem érzik jól magukat az élesztőgombák). 
- Közben villával (jobban felszereltek krumplinyomóval) szétnyomkodjuk a krumplit (forró állapotban könnyebb, ha az előző napiból maradt, melegítsük meg egy kevés vízzel). Ha marad egy-két kisebb csomó, nem baj. 
- Rádobunk kb. 18 dkg lisztet és a sót és nagyjából összekeverjük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, az olajat és a tojást (a tojásból hagyhatunk némi fehérjét a szezámmagok felragasztásához, de nem muszáj) és lazán összegyúrjuk. Elég nedves-ragadós a tészta, de ha túl vizesnek érezzük, még egy kevés lisztet belegyúrhatunk. Letakarjuk és meleg helyen egy fél órát kelni hagyjuk. 
- Meggyújtjuk a sütőt, jól meglisztezünk egy munkafelületet és a tészta harmadát úgy kb. 20-25 centis korongra nyújtjuk (ragad, tehát szórjuk meg liszttel a tetejét, hogy ne ragadjon a sodrófához). A korongot nyolcadoljuk és a szeleteket feltekerjük. Tepsire tesszük a kifliket (alá sütőpapírt vagy sütőszilikont teszünk). A tetejét megkenjük tojással vagy tejjel és megszórjuk szezámmaggal. Kb. 20-25 perc kell neki kb. 200 fokon. 

komment

Elköltöztem a wordpressre!

süti beállítások módosítása