Hozzávalók (2 nagyobb vagy 3 kisebb adag):
Kb. 30 dkg krumpli (aka burgonya)
1/2 nagy vagy 1 közepes hagyma
(esetleg kb. 15-20 dkg darált hús)
1 közepes padlizsán
2-3 paradicsom
tejszín vagy tej vagy tejlföl
kb. 2 ek olaj
kb. 5 szűk tk só
(esetleg bors, fahéj, szegfűbors)
A muszaka olyasmi, mint a halászlé: egymásnak ellentmondó (krumplival vagy anélkül, hússal vagy anélkül, cukkinivel, paprikával, besamel vagy joghurt vagy tojás vagy paradicsomszósz, stb.), de egyedül üdvözítőnek kikiáltott délszláv-bolgár-görög-török-közel-keleti receptek vallásháborúja. Ez itt a kényelmes, unaloműzési célokkal beépített foglalkozásterápiai elemektől mentes, könnyű nyári verzió, besamelfőzés és padlizsánkarika-sütögetés nélkül, egyenesen a mikróból (de persze megsül a sütőben is).
Meghámozzuk a krumplit és kb. 6-8 mm-esre felkarikázzuk, a hagymát kb. fél centis karikákra szeljük, a padlizsán- és a paradicsomkarika lehet kicsit vastagabb, úgy kb. 10-12 mm-es. (A padlizsánt felesleges sóban pácolni, mert a mai fajták már nem keserűek, és fakés helyett megteszi egy közönséges rozsdamentes konyhakés is.) Aki húst tesz bele, az azért pirítsa át előtte külön egy serpenyőben.
Előveszünk egy kb. 27 cm átmérőjű, magas falú tálat és a következő sorrendben pakoljuk bele a hozzávalókat:
- olaj
- krumpli
- só
- hagyma
(- hús, só)
- padlizsán
- só
- paradicsom
- só
- tej/-szín/-föl
A tálat lefedjük egy tányérral és kb. fél órára betoljuk a mikróba 100%-s teljesítménnyel (nálam 800 Watt), vagy a sütőbe.