10 dkg kockázott bacon
1 hagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg zellergumó
fél kaliforniai paprika (piros)
1 szál póréhagyma
15 dkg lencse
kb. fél liter víz
só, bors
2-3 babérlevél
fél citrom héja
10 dkg rizsszemtészta
Felkockázzuk a hagymát, a baconnel egy nagy, mikrózható tálba dobjuk és a tálat 2 percre betoljuk a mikróba 750W-on. Közben megpucoljuk és fél centis kockára aprítjuk a zellergumót, a sárgarépát meghámozzuk, hosszában felnegyedeljük és szintén fél centisre vágjuk. A fél paprikát szintén ekkorára kockázzuk. A porét hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük (félcentisre). A zöldségeket beledobjuk a baconos-hagymás tálba, ráöntjük a lencsét, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Megsózzuk (kb 1 kávéskanál), rátekerünk egy kis borsot, beledobjuk a babérleveleket, és az egészet visszatesszük a mikróba, először kb. 2 percre 750W-on, majd 20-25 percre 450 W-on. A citrom héjának a felét lehámozzuk, kivesszük a tálat a mikróból, megkeverjük annak tartalmát (fontos, hogy legyen még bőven folyadék benne! - Ha a lencse mindent magába szívott, öntsünk rá még egy bögrényi vizet, és forraljuk fel 1 perc alatt 750W-on), belekeverjük a rizsszemtésztát és beletesszük a citromhéjat, majd a tálat újabb kb. 6-8 percre visszatoljuk a mikróba (marad a 450W).
(A pontos vízmennyiség függ a zöldségek víztartalmától, a főzési idő pedig a lencsétől.)